Стопкадър БНТДържавата трябва да бъде на своя пост и да развие

...
Стопкадър БНТДържавата трябва да бъде на своя пост и да развие
Коментари Харесай

Министър Лечева: Държавата трябва да е на пост и да развие спортното поколение на България

Стопкадър Българска национална телевизия

Държавата би трябвало да бъде на своя пост и да развие капацитета на надареното българско спортно потомство. Тя би трябвало да обезпечи спокойствието и вярата на федерациите в един доста по-дългосрочен интервал. Не до края на годината да мислят дали ще могат да се оправят с бюджета, а до края на олимпийския цикъл, до идващите Олимпийски игри, даже с по-голяма вероятност. Трябва да се работи с вероятност, най-малко два олимпийски цикъла, с цел да може федерациите да подредят спортния календар, освен на А тима и на най-хубавите, а и на идващите ешалони, или както споделяме, на идващия предварителен запас и по този начин нататък.

Това съобщи служебният състезателен министър Весела Лечева в утринния блок на Българска национална телевизия.

Федерациите имат недостиг на средства за техническото съоръжение, а поради това, с което разполагат техните противници, ние би трябвало постоянно да се водим от това къде върви спортът в Европа и в целия свят, кои са най-модерните технологии, кои са най новите нововъведения, тъй че нашите федерации да разполагат с тях и да имат опция да работят с най-новите методики, с най-новите оборудвания, с цел да бъдат са на една равна основа дружно с техните противници, добави Лечева.

Министерството на младежта и спорта постоянно е на опашката като финансиране. Имам поради това, че в съответствие на спорта с  брутния вътрешен артикул, сякаш и по традиция се постанова в последните години, че Министерството на спорта не може да разполага със 100% от бюджета и би трябвало постоянно от 10 до 15% да покриваме инфлационния %. Така че би трябвало да се направи доста внезапна смяна във връзка с финансирането. Създаде се една митология и легенда, че по-скоро някои от федерациите си разрешават да присвояват средства, без да ги изразходват по най-ефективния метод и това сякаш ескалира в последното предходно ръководство на управлението. Да се подозират, без да има някакви учредения, федерации за погрешно асимилиране и за погрешно разходване на средствата, което предизвикваше спонтанни и непрекъснати инспекции във връзка с бюджетирането. Трябва да спре с бюрокрациите и спортният календар методично да е съгласуван със надпреварите, с цел да бъде сполучлив, и с цел да бъдат сполучливи треньори и състезатели, сподели още Весела Лечева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР